zaterdag 16 juni 2007

Filosofie: De essentie van de mens

Wat houd het in om mens te zijn?

Dat is de filosofische vraag die in mijn laatste twee DVDreviews 'Ghost in the Shell' en 'Ghost in the Shell 2: Innocence' de hoofdrol speelt. Want wat is een mens nu eigenlijk. Is een mens zijn lichaam, zijn handelen. De totale hoeveelheid kennis en ervaring, zijn leven en lijden? Als de mensheid in staat is om alle in het lichaam te vervangen door machines, biotechnologie of wellicht zelfs te verwijderen, maar de persoonlijkheid van de mens nog in tact is, is dat dan nog een mens?

Ik denk dat het zowiezo een mening is of iets menselijk is of niet. Het is niet duidelijk vastgelegd wat wij nu als mens beschouwen. We hebben een algemeen idee, maar het verleden leert ons dat dit idee verre van volmaakt is. Slavernij en Sociaal Darwinisme zijn voorbeelden van het falen van deze definities. Mensen zijn in staat te geloven dat medemensen door zoiets belachelijks als huidskleur, religie of cultuur 'minder' zijn of minder menselijk zijn dan hunzelf. Tot nog toe is er geen mens die daadwerkelijk een oprecht beeld heeft en alle mensen als menselijk kan zien. Zelf de moraalridders die schreeuwen om gelijke behandeling weten niet wat mens zijn inhoud en zullen diep in hun hart de complimentjes dat ze rechtvaardig zijn belangrijker vinden dan daadwerkelijke gelijkheid en er zelfs door verblind raken.

Dat je zelf alle anderen als gelijkwaardige mensen ziet, houd nog niet in dat zij het met je eens zijn, zelfs al dragen ze je op handen. Eerder gebruiken ze je door je houding. Maar ik dwaal af van mijn onderwerp. Zoals eerder gezegd in een van mijn filosofische betogen handeld een mens op een moment uit drie zaken:

- Aangeboren natuur
- Persoonlijk verleden
- Huidige situatie

Toekomstvisie vloeit voort uit die drie zaken en valt hooguit als subcategorie te noemen, maar is natuurlijk wel van belang. Een mens bestaat uit meer dan die drie zaken al is het wel aardig dicht in de buurt van wat een mens werkelijk is. De definitie is echter te zwak voor zoiets als intelligentie of ras. Wellicht duid het meer de 'ziel' aan.

De mens is de ziel plus zijn afkomst. Ik denk die conclusie de echte mens waarborgt. Dit laat genoeg ruimte over voor mensen die 'anders' zijn in uiterlijk of denken en bakend toch ons 'soort' af tegenover andere rassen en dieren die mogelijkerwijze bestaan.

Geen opmerkingen: