vrijdag 15 juni 2007

Filmreview: Superman Returns

Deze nieuwe film met als director Bryan Singer ('The Usual Suspects', 'X2') is een doorstart voor een van de oudste en bekendste superhelden die wij heden ten dage nog kennen. Superman (Brandon Routh) en Lois Lane (Kate Bosworth) worden relatief goed neergezet in het verhaal. Voor velen zal het wellicht als een kleine domper komen, maar de film wordt op geen enkele manier beinvloed door de twee supermanseries 'Lois & Clark: The new adventures of Superman' en 'Smallville', in plaats daarvan wordt er teruggegrepen op het oorspronkelijke verhaal en de afsluiting van de laatste supermanfilm.

De teruggreep naar het oorspronkelijke verhaal zal voor veel fans van de oude garde een blik van herkenning zijn, alhoewel de gewone kijker wellicht het wat te cliché vind of op sommige punten net wat te ouderwets. Was de 'Jimmy' van de serie relatief jong en modern is de 'Jimmy' van deze film weliswaar jong, maar ook wat nerdig en vraagt menig mens zich wellicht af of Jimmy de afgelopen 20 jaar in een atoombunker heeft geleeft.
De film heeft een klassiek verhaallijn in de trend van voorgaande supermanfilms, maar ondanks dat bereikt de film net niet een hoogtepunt. De film zal echter een vervolg krijgen in 2009 wat wellicht erop wijst dat deze film slechts bedoeld is als herintroductie van Superman in het publiek.

De vooruitgang in techniek laat zich blijken en de kunsten van superman zelf in de film zijn nogsteeds super maar komen ook realistischer over. Echter moet verteld worden dat Lex Luthor wederom als vijand verschijnt wellicht niet geheel een goede zet is. Sommige zullen hem als ultieme superman 'badguy' zien, maar anderen zullen hem wellicht als uitgekauwt excuus voor kwade plotten zien en hem liever uit de komende scripts zien verdwijnen.

Persoonlijk vond ik de film wel goed, maar was originaliteit en verassende plotwendingen net wat minder dan ik eigenlijk in een film zie. Ik raad mensen wel aan de film te kijken indien men een superheldenfan is, maar alle andere mensen raad ik aan te wachten tot hij op DVD uitkomt en te huren valt of tot de film op TV komt.

Cijfer: 6,8

Geen opmerkingen: