dinsdag 12 juni 2007

Boekreview: M.C. Escher Een Biografie

Door: Wim Hazeu

Ik kocht dit boek tijdens mijn bezoek aan de permanente expositie van M.C. Eschers werk in 'Het paleis' in de stad Den Haag. Het boek bevat iets meer dan 550 pagina's. Ondanks dat dit niet een complete review van het boek is, maar een review gebaseerd op de eerste 300+ pagina's ervan valt er toch al veel te zeggen over dit boek.

De opbouw van het boek is een combinatie van de schrijver zijn woorden en aantekeningen uit verschillende dagboeken van mensen. Vooral dit laatste maakt het boek een zeer waardevolle bron van informatie over M.C. Escher. Het geluk wil dat M.C. Escher, zijn zoons, vrouw en ook overige familieleden allemaal hun dagboeken bijhielden, soms zelfs koortsachtig veel zoals te lezen valt. Door deze gewoonte valt er veel over M.C. Escher zijn leven en denken te achterhalen tot soms zelfs zeer kleine details.

Het boek behandeld het complete leven van M.C. Escher; Van zijn jongste jaren, zijn koppigheid voor de kunst te kiezen in plaats van architect tot bijvoorbeeld zijn vele reizen naar Spanje, Italie en Zwitserland, zijn vondsten voor structuur in het AlHambra samen met zijn vrouw tot het onderbrengen van zijn zoons in een geheime kelder om de ronselplicht van de Nazi's te ontlopen. Het geleidelijk maken van zijn kunstwerken, en hoeveel hij voor zijn kunstwerken kreeg betaald.Het behandeld verder ook voorbeelden van kritiek op zijn werk, alsook zijn reactie erop.

Het boek is voornamelijk leeswerk, maar bevat vele foto's over zowel zijn werk alsook foto's van M.C. Escher zelf en zijn familie. Vooral deze laatste foto's over hemzelf en zijn familie zijn een grote aanvulling voor vele geïnteresseerden omdat zijn visueel vastleggen hoe M.C. Escher leefde en hoe zijn familie eruit zag. Terwijl de meeste gewone boeken vaak alleen de afbeeldingen van zijn werk lieten zien, maar niet echt veel foto's over M.C. Escher zelf.
Dit boek is een must voor ieder persoon geïnteresseerd in M.C. Escher zijn leven, alhoewel het voor de gewone persoon wellicht te diep ingaat op Escher's leven, en niet specifiek op zijn werk.

beoordeling: 8

Geen opmerkingen: