dinsdag 12 juni 2007

Column: Riptide en ambtenaren

Laten we het eens lekker hebben over ambtenaren, echt zo'n topic om over te zeuren. Wat zegt u? Ik zeur teveel?!?
Nou, mensen zoals mij bestaan zodat andere mensen ervoor kunnen zorgen dat wij zeurders er niet meer over zeuren. Maakt u zich daar maar geen zorgen over, als iets goed is geregelt zeur ik er ook niet over.

Goed, ambtenaren dus. Ik heb het nu niet over die ambtenaren die van de politie zijn en op straat lopen hun werk te doen. Ik heb het over die gasten die een complete papierwinkel beheren. U weet wel, als u een formulier moet invullen omdat u een pak wc-papier in Schiphol wilt meenemen dan zit daar een ambtenaar achter.
En achter die ambtenaar zitten nog meer ambtenaren, die hebben weer bazen die papierwerk hebben die ze weer hebben gekregen van de staat. Begijpt u het nog?

Nee?
...Mooi!

Ziet u, op papier werkt een ambtenaren systeem altijd, en met statistieken bewijzen ambtenaren zelf dat hun systemen ook daadwerkelijk werken. Het gekke daarvan is dat u, als eindgebruiker van het ambtelijke systeem niets als hinder ondervind. Ziet u, waarschijnlijk is pakweg 70-80% van de informatie overbodig. De overige informatie komt in een mooi archief en als u geluk hebt krijgt u buiten reclame nog een A4-tje wat ergens op slaat.

Wat? weg doen dat systeem?

Nou, als dat zou kunnen. Maar nee, dat kan niet. Ziet u, inmiddels is onze gehele economie afhankelijk van ambtenaren. Denkt u maar eens aan het aantal banen, de papier invoer en natuurlijk de datasystemen, archiveringmedewerkers en de TI-sectoren die afhankelijk zijn van deze sector. Neen! Het ambtenaren systeem is een noodzakelijk kwaad, wat hooguit kan worden verbeterd door de eindgebruikers wat meer gemak te geven...bijvoorbeeld papier wat een vrolijk deuntje speelt terwijl u het invult.

Als u het niet met me eens bent mag u natuurlijk reageren, maar dan wel in drievoud ondertekent door minstens twee andere personen en ouderlijke toestemming indien u onder de 18 bent.

Geen opmerkingen: