zaterdag 16 juni 2007

Filmreview: Mr. Bean's Holiday

Een tijdje terug alweer heb ik de film 'Mr. Bean's Holiday' bezocht met aangenaam gezelschap, als ik zo vrij mag zijn. De film gaat, zoals zijn naam verraad, over het komische figuur 'Mr. Bean' gespeeld door Rowan Atkinson. Zoals bij de meeste wel bekend is speeld Rowan Atkinson het figuur van Mr. Bean al sinds geruime tijd in korte filmpjes en nu voor de tweede keer in een lange film. Als we Rowan Atkinson mogen geloven is dit naar alle waarschijnlijkheid tevens de laatste film van Mr. Bean.



De film heeft een relatief korte inleiding; Mr. Bean is bij een lokale loterij en wint daar een reis naar Cannes in Frankrijk. Hij gaat eigenlijk per trein, maar als onderweg zijn camera door een jongetje (Max Baldry) word meegenomen loopt alles in het honderd. Bean, die zich nog schuldig voelt voor het scheiden van de jongen en zijn vader door zijn geblunder krijgt een band met deze jongen. Tijdens zijn reis raakt Mr. Bean verzeilt in allerhande vreemde situatie waar hij zich met zijn klunzige onbeholpenheid uit weet te redden. Dit is tevens ook de eerste keer dat we Mr. Bean vergezeld zien worden door een vrouwelijke metgezel genaamd Sabine (Emma de Caunes). Deze wending is weliswaar verfrissend maar niet voldoende om mijn harde oordeel over de film aanzienlijk te verbeteren.

Mr. Bean is weliswaar een komisch onbeholpen figuur, maar hij is niet geschikt voor lange films. Mr. Bean's Holiday zit vooral vol met scènes die lijken op de kortere filmpjes waardoor het nieuwe er eigenlijk vanaf is. Dat Rowan Atkinson aangeeft dat het waarschijnlijk de laatste grote Mr. Bean film is, geeft wellicht aan dat Mr. Bean als karakter wat is uitgedroogd. De reden hiervoor ligt aan de begrenzingen van Mr. Bean's persoonseigenschappen waarin weinig word gepraat, pertinent domme handelingen worden verricht en het figuur eigenlijk te stuntelig is om enige diepgang te creëren. De film is onderhoudend, maar vaker dan 1 keer zul je hem naar alle waarschijnlijkheid niet willen zien.

Rowan Atkinson is een goed acteur, en de rol van Mr. Bean is dan ook feilloos gespeeld. Dit kan echter de film niet redden. Een figuur als Black Adder of Johnny English zal naar alle waarschijnlijkheid leiden tot veel betere humoristische films dan Mr. Bean.

Cijfer: 6.5

Geen opmerkingen: