zaterdag 16 juni 2007

Boekreview: The Art of War

3000 jaar geleden schreef een onbekende Chinese generaal een boek met daarin de grondregels voor oorlogvoeren. Dit boek staat heden ten dage bekend als Sun Tzu: The Art of war en is nogsteeds in sommige legers vereiste kost voor officieren. Aangezien ik wel van taktiek houd en van klassieke boeken besloot ik om een bepaalde uitgave van dit boek te lezen. Gezien de geschiedenis en de verspreiding ervan zijn er ontzettend veel versies. Mijn versie, voor de duidelijkheid is 'Sun Tzu - De kunst van het oorlogvoeren - De nieuwe geïllustreerde editie' geschreven door Samuel B. Griffith. het boek bevat een korte geschiedenis over China zoals de Strijdende Staten periode van China, de Lente-en-herfst oorlog van het oude China, de link tussen Sun Tzu en Mao Zedong (de stichter van Communistisch China), wat keuze met betrekking tot woorden ivm de vertaling en natuurlijk de 13 hoofdstukken van het boek zelf.

De extra informatie is een welkome inleiding tot Tsun Tzu, de omstandigheden waarin het is geschreven, de invloed ervan op de geschiedenis en keuzes over de vertaling zijn eigenlijk een must om te weten. Zonder die inleiding missen de lessen van Sun Tze eenvoudigweg zijn doel en is de aandacht wellicht ondermijnt door een gebrek aan interesse. Belangrijk is het om inzicht te hebben in zaken; destijds gebruikte men strijdwagens, tegenwoordig tanks. Ook moet men rekening houden met een nieuw element bij landoorlogen, namelijk luchtmacht.
De 13 hoofdstukken zelf zijn duidelijk, kort en bondig weergegevens als regels. Ze laten weinig te twisten over, zijn helder en snel te lezen zoals een dergelijk boek zou moeten zijn. Ze zijn vergezeld van illustraties (zoals de titel al zegt), deze zijn aardig om te zien en zijn geheel in Chinese stijl maar voegen geen verdere informatieve waarde toe.

Het boek zelf is meesterlijk van kwaliteit. Een glanzende roodkleurige fluwelen kaft met goedkleurig ingelegde Chinese tekens omhelzen het boek. Een leeslint is verwerkt in het boek zodat er geen aparte bladwijzer nodig is en de stevige pagina's niet hoeven te worden omgevouwen, want een zeer jammere gebeurtenis zou zijn.

Sun Tzu is niet alleen een militair boek, een leiderschap en oorlog zijn twee aspecten die de kern van onze mensheid raken en geven daarin een uitstekend inzicht in het functioneren van de menselijke geest en de mens als groepswezen en individu. Dit boek is zeker het lezen waard.

Cijfer: 9

Geen opmerkingen: