zaterdag 16 juni 2007

DVDreview: Ghost in the Shell

Ik heb een hoop DVD's op mijn kamer liggen en aangezien ik met regelmaat reviews schreef heb ik besloten om zoveel mogelijk van deze DVD's te reviewen. Als eerste begin ik met de DVDfilms van 'Ghost in the Shell' en 'Ghost in the Shell 2: Innocense'. Beide films vallen in een redelijke beperkt genre kwa kijkers. De films zijn namelijk anime films wat inhoud dat ze via een Japanse tekenfilmstijl zijn getekend. De tekenstijl die men kan verwachten bij anime is zeer uiteenlopend, maar ik kan alle lezers hier garanderen dat de films en de series van

'Ghost in the Shell' niet geschikt zijn voor kinderen. Zowel het grafische geweld als het denkniveau van de films en series is te hoog en zelfs volwassenen zullen de films en series vaker kijken om echt alles te kunnen begrijpen van de ingewikkelde plotten.

De Ghost in the Shell films en series zijn het geesteskind van Masamune Shirow en spelen zich af ergens in de 21ste eeuw. De omgeving is Japan, maar op de taal na verraad niets verder de locatie. De mensheid heeft grote steden gebouwt en geweldige nieuwe uitvindingen gedaan en daarmee nieuwe uitdagingen voor zichzelf gecreëerd. Als lezers overeenkomsten vinden met de trilogie 'The Matrix' dan komt dit omdat the matrix grotendeels van de eerste film is afgeleid, en zeker niet andersom!

Ik zal eerst wat dieper ingaan op de omgeving waarin de films en series zich afspelen zodat jullie, de altijd belangrijke lezers, weten waar de films zich in afspelen. Zoals gezegd heeft de mensheid enorme sprongen voorwaarts gemaakt. Alles wat het menselijk lichaam vormt kan worden vervangen of worden aangepast. Er zijn mensen die op hun geest, of zoals in de film genoemd 'ghost' na helemaal kunstmatig zijn. Ze zijn dus ooit als mens geboren, maar hebben hun hele lichaam laten vervangen. Hun hersens zijn uitgebreid met het geheugen op externe databanken zoals onze computernetwerken communiceren met servers. de maatschappij is hierdoor ook veranderd omdat mensen direct met elkaar kunnen praten door een soort van technologische telepathie.

Goed, ik denk dat de setting inmiddels wel duidelijk is voor deze film. Ghost in the Shell 1 is de eerst film en het eerste stuk uit de hele reeks. Het is allemaal begonnen met deze film. De hele Ghost in the Shell draait rondom Sectie 9 welke van 'public security' dit is een geheime sectie welke meehelpt in het handhaven van de openbare orde in het land. Het team van Ghost in the Shell bestaat uit een aantal leden met elk hun eigen karaktertrekken. Het team staat onder leiding van Armaki Daisuke en word tijdens de operaties geleid door majoor Motoko Kusanagi. Zij is een complete cyborg waarvan alleen nog de geest menselijk is.
De film draait over een crimineel meesterbrein genaamd 'the puppetmaster' die de geheugens van cyborgs aanpast en veranderd en hun vervolgens gebruikt voor zijn eigen doeleindes. Ik zal niet verder ingaan op het plot zelf in verband met 'spoilers'. De soundtrack van deze film is wellicht bekend bij enigen van jullie dit is namelijk 'King of my castle' van Wamdue Project. Het is wel altijd wennen dat veel muziek in Ghost of The SHell toch ook Japans is. Normaliter ben ik niet bang voor kennismaking van nieuwe culturen maar voor de westerse cultuur is het Japanse gezang net kattengezang. Gelukkig blijven deze momenten redelijk beperkt. De actiescènes zijn goed te noemen, maar enigzins grof, maar dit is voor de gehele serie wel redelijk standaard. De verhaallijn is erg diep en zal de lezer dwingen tot nadenken en volgen van de verhaallijn. Bovendien roept de film onherroepelijk morele, ethische en filosofische kwesties op met een verrasend einde.

- Extra functies op de DVD -

Helaas is de DVD met extra functies wat karig. Buiten een 'The making of...' bestaat alle verdere informatie uit tekst en wat korte plaatjes. Er word dus in the making of uitgelegd wat de techniek is achter het maken van de film zelf. Er zit verder bij de DVD een filmografie van de director Mamoru Oshii, een geschiedenis van Science Fiction, de Trailer waarmee Ghost in the Shell werd gepromoot, een biografie van alle Section 9 leden en er is de mogelijkheid om de production notes te horen. Alternatieve eindes en dergelijke zijn op deze DVD niet terug te vinden, maar de DD zelf is dan ook al een redelijke tijd uit.

CIJFER:8.5

Geen opmerkingen: