dinsdag 12 juni 2007

Filmreview: Doom

Mwa, zie dit maar als mijn filmreview. Als klein jochie speelde ik al Doom 1 & 2 op allerlei computers die inmiddels de schroothoophemel hebben bereikt. Goed, toegegeven, een geweerloop constant zien en wat door gangen lopend al schieten door half wazige zooi klinkt niet aantrekkelijk maar toch was het dat. Doom kan in een enkel woord worden omschreven:

Cult

Want dat is Doom, zo sterk cult zelfs dat vorig jaar Doom 3 uitkwam en nu zelfs een film. Geheel zoals in Doom 3 draait 'Sarge' (Vin Diesel) door en wordt halverwege de film een slechterik. Maar ik loop op mijzelf vooruit.

Doom gaat over een laboratorium op Mars waar o.a. wapens worden ontwikkelt. C-24 een extra chromosomenpaar wordt gevonden in fossielen die op Mars liggen en wordt in mensen geïnjecteerd. Helaas met een nogal vervelende bijwerking, ze veranderen in monsters en besmette andere mensen, een epidemie dus. Een team onder leiding van de acteur Vin Diesel wordt erop uitgestuurd om de boel te fixen.

Een aparte feature is dat een deel van de film is opgenomen in First Person Shooter methode zoals het spel Doom zelf. Voor niet-doom spelers wellicht even wennen (het gaat redelijk snel!), maar voor Doom spelers zo-ongeveer het ultieme Doom tribuut.

Verder zit de hele film vol met verwijzingen naar het spel Doom en zijn makers van ID-software. De film is voor mensen die het spel niet hebben gespeeld een slappe actiefilm. Dit komt mede doordat Doom als spel nooit echt een goed verhaal had. Maar voor de spelers van Doom is de film zeer zeker de moeite waard.

Cijfer: 7.5

Geen opmerkingen: