maandag 30 juli 2007

DVDReview: Alien

Dit is de eerste van de vier Alien films die ik ga reviewen. Zoals jullie kunnen opzoeken heb ik reeds de film Alien versus Predator gereviewd. In mijn bezigheid mijn DVD collectie te reviewen zijn we dus nu eindelijk aangekomen bij de film Alien.

Het verhaal

De film speelt zich af in de toekomst en gaat over een ruimteschip genaamd Nostromo dat een sos signaal oppikt vanaf een planeet. Als standaard procedure word de bemanning uit hun cryo-stasis gehaald en zetten ze koers naar de planeet.

Eenmaal op de planeet ontdekken ze een enorm buitenaards ruimteschip dat reeds lang geleden om onbekende reden is neergestort. Het blijkt dat het schip vreemde eieren vervoert. Als het verkenningsteam van drie man word aangevallen door vreemde wezens begint het verhaal van een bemanning die het op moet nemen tegen een bloeddorstig buitenaards wezen, een alien.

Over de film

De eerste Alien film dateert van 1979 en is daarmee bijna 30 jaar oud. Dat de film nu nog te koop ligt in winkels is een duidelijk teken dat het een hit is.
De director van de film is Ridley Scott wiens carrière begon met de film Boy and Bicycle in 1965. Hoewel Robert Scott reeds eerdere films had gemaakt was Alien echter zijn grote debuut. Na de film Alien maakte Robert Scott nog vele andere grote film, denk hierbij aan namen zoals Blade Runner, Gladiator, Kingdom of Heaven en de recente hitserie numb3rs.

Maar de film was niet alleen voor Robert Scott een doorbraak. Ook Sigourney Weaver's carriere kreeg een grote aanzwengeling door de film. Deze actrisse begon haar carrier in de film Somerset in 1970 en brak met de film Alien pas echt door. Na Alien, speelde ze in films zoals Ghost Busters (1984), Ghost Busters 2 (1989) en verschillende series.

Opmerkelijk om te noemen is dat Sigourney ' Ripley' Weaver niet in alle Alienfilms heeft meegespeeld. Zo was ze niet te zien in Aliens, het vervolg op deze Alien film. Ook had ze geen rol in de film Alien versus Predator maar dit kan worden verklaard door de scenery en tijd waarin deze laatstegenoemde film zich afspeelt.

De DVD

De DVD in mijn handen is al oud en de copyrights erop zijn van het jaar 2000. Desondanks is het menu goedverzorgt. Naast het spelen van de film is er de mogelijkheid om de taal te kiezen, hoofdstukken uit te kiezen en speciale features.
De film reeds verklaard te hebben, de taal- en hoofdstukkeuze als vanzelfsprekend te beschouwen gaan we direct door naar de special features.

De special features zijn niet mis. Zo is er commentaar van Ridley Scott, verwijderde scènes, trailers en reclames, tekeningen en foto's van de film, filmmuziek en quotes van de film.
Met een dergelijke berg van extra's zullen de meeste fans van de Alien films hun lust op kunnen botvieren. Persoonlijk hecht ik het meeste belang aan de verwijderde scènes, tekeningen en de filmmuziek. De commentaren van de director ben ik inmiddels wel gewend als feature en zijn normaliter niet echt bijster interessant.

De tekeningen zijn werkelijk fenomenaal en laten zien hoe gedetailleerd de film wel niet is. Ze laten uitvoerig het buitenaardse ruimteschip zien, hoe de alien-eieren werken maar ook scènes van een vreemde piramide die nooit de film heeft bereikt maar waarvan de eerste tekeningen enigzins lijken op de piramide van Alien versus Predator.

Al met al is deze oude film zeker de moeite waard om aan te schaffen en zal zelfs de wat mindere fan van de Alien series er zeker een avondje mee door kunnen.

Cijfer: 8.5

Geen opmerkingen: