dinsdag 24 juli 2007

DVDReview: Akira - Special Edition

Goed, ik ben nu toch bezig met mijn anime DVD's te reviewen van de DVD collectie en deze anime DVD is de laatste van mijn collectie op dit moment. Akira is een must voor alle animefans. Als je Akira niet in je DVD collectie hebt als animefan ben je geen animefan. Boeit niet of je duizenden andere animefilms in je collectie hebt, zonder akira in je collectie ben je geen animefan. Heel simpel.
Voor de gewone mensen onder ons zal
Akira niet veel zeggen maar het is weldegelijk een belangrijke film in de filmgeschiedenis.

Akira is gemaakt door Katsuhiro Otomo, gemaakt in 1988 en speelt zich af in 2019. Net zoals een redelijk deel van animefilms is er een 3e wereldoorlog geweest. Japans steden raken overvol. In deze steden komen door overbevolking steeds meer opstanden, de politie grijpt daarop hard in. De omgeving is eentje van anarchie in een futuristische stad. Kaneda is een jongen die bij een motorbende zit en net zoals zoveel jeugd niet de moeite neemt om te studeren in deze ordeloze stad. Op een dag komt hij in aanraking met bovennatuurlijke mensen die beschikken over telekinetische krachten. Kaneda ontwikkeld vervolgens zelf dergelijke krachten. In het begin is hij verward en bang, maar al snel corrupteerd hij door zijn krachten.

het verhaal is belangrijk voor de filmindustrie omdat Akira een van de hoofdintroducés was van anime in de VS en Europa. als videobootlegs van slechte kwaliteit kwam de film naar de VS en Europa en keken vooral hoger geschoolde studenten erna. De nieuwe tekenstijl uit Japan, geïnspireerd op de westerse stijl sloeg direct aan en tot heden ten dage valt op menig HBO en Universiteit nog een aardig aantal studenten te vinden die het animegenre een warm hart toe dragen. Je raad het al, ik spreek uit ervaring.

De Film is natuurlijk goed, de kwaliteit is goed, ondanks dat de film al bijna 20 jaar oud is. De DVD bied de mogelijkheid om te worden bekeken in Dolby Surround 5.1 Engels, Dolby 2.0 Engels en Japans Dolby 2.0. Tevens is de mogelijkheid om te ondertitelen met Nederlandse ondertiteling. De extra feutures zijn net zoals Ghost in the Shell redelijk beperkt;

Er is een making of...,
80 productie foto's,
trailers,
een biografie van de maker,
uitleg over de karakters,
plotverloop van de film
Een interview met de maker
De credits
Productieaantekeningen
en de mening van de maker over zaken van de film

Dit klinkt als veel maar de meeste mensen zullen de helft naast zich neer leggen als weinig interessant en veel van de rest in vijf minuten hebben doorgebladerd. Gezien de leeftijd van de film, alsook de leeftijd van de DVD die is uitgebracht in 2001 mag het echter geen verassing zijn.

De DVD krijgt een goed punt en de leeftijd van de DVD word meegenomen in deze telling maar echt super hoog is het desondanks niet. Cult of niet, oudere DVD of niet, de film is goed en avondvullend, maar de DVD voelt incompleet kwa extra's en afwerking. Het menu is praktisch en snel, maar iets te simpel en bied weinig show.

Cijfer: 7.5

Geen opmerkingen: